Sainpas kirjoitettua tämänkin vihdoin. On ollut yllättävän paljon kiireitä, vaikka onkin kesäloma. Tässä extrassa ei taida olla kuin parikymmentä kuvaa, ainakin suunnilleen, mutta tarkoitus olisikin pitää extrat vähän lyhyempinä ja tiiviimpinä.

***

Heti täysi-ikäisyyden saavutettuaan, Susanna pakkasi tavaransa ja muutti Sergein kanssa kauniiseen punaiseen tiilitaloon. Se oli tarpeeksi iso, ellei jopa hieman liian iso, heille kahdelle. Talossa oli suuri aidattu piha, joka oli vielä toistaiseksi tyhjillään huonon rahatilanteen vuoksi.

Susanna oli saanut töitä paikallisesta armeijasta ja joutuikin lähtemään jo ennen auringon nousua töihin. Joka aamu Susanna kampesi itsensä väkisin ylös ja raahautui väsyneenä autoon. Jostainhan rahaa oli saatava.

Sergei oli juuri saavuttanut kouluiän, mutta oli silti vielä liian nuori olemaan yksin kotona. Koska Susanna lähti jo ennen kuin Sergei edes heräsi, joutui Susanna turvautumaan lapsenvahtiin. Kamalat huhut lastenvahtien kelvottomuudesta haihtuivat nopeasti ja Sergei tulikin hyvin juttuun vahtijansa kanssa.

"Niin ja sitten se opettaja sano, että meidän pitäisi olla hiljaa, eikä ne tytöt kuunnellu sitä", Sergei selitti koulupäivästään.

Aamulla Sergei heräsi aina tarpeeksi ajoissa, ettei vain myöhtästyisi koulusta. Poika menestyikin kiitettävästi, mutta hänellä ei ollut juuri ystäviä.

Kun Sergei palasi koulusta, oli jo Susannakin kotona. Läksyt hoidettiin heti pois alta, jotta ne eivät jäisi illaksi. Susanna auttoi poikaansa mielellään, vaikkei itsekään ollut ollut kovin hyvä koulussa.

Illalla Susanna peitteli Sergein ja luki vielä jonkin sadun. Yleensä Sergei kuitenkin nukahti nopeasti, eikä montaakaan satua luettu loppuun asti.

***

Päivät kuluivat lähes samalla kaavalla ja yleensä Susannaa odotti töiden jälkeen suuri laskupino. Rahat olivat muutenkin hieman tiukilla, mutta se ei tuntunut laskuttajia haittaavan.

Vapaa-ajallaan Susanna luki paljon keittokirjoja ja muuta hyödyllistä.

 

Myös Sergei luki paljo vapaa-ajallaan, jota olikin runsaasti, kun ei ollut kavereita pyytämässä leikkimään. Susannan mielestä oli hieman surullista, ettei Sergeillä ollut ainuttakaan ystävää, mutta poika itse ei vaikuttanut ollenkaan pettyneeltä tilanteeseen.

Silloin kun Sergei ei lukenut, oli poika talon ainoalla tietokoneella pelaamassa. Siinä vierähtikin nopeasti muutama tunti, ennen kuin Susanna tuli komentamaan poikaa syömään tai nukkumaan.

Koska tietokone oli ostettu käytettynä ja se oli varmasti monta vuotta vanha, se hajoili jatkuvasti ja Susanna saikin olla koko ajan korjaamassa sitä.

Oli Susannallakin välillä aikaa käydä pikaisesti koneella, ennen kuin Sergei halusi päästä pelaamaan. Susanna ei tahtonut kieltää pojaltaan tämän ainoata hauskanpito tapaa, joten hän antoi Sergein pelata melkein milloin tahansa - Kunhan vain koulussa sujuisi ja nukkumaanmenoajoista pidettäisiin kiinni.

Toki Susanna muisti kehua ja onnitella Sergeitä tämän hyvästä koulumenestyksestä.

"Kuulin opettajaltasi, että sait kympin kokeesta. Hienoa!", Susanna kehui.

Susanna mietti usein siihen astista elämäänsä ruoanlaiton parissa. Miten moni asia olikaan muuttunut? Ei Susannalla vielä miestä ollut, mutta ei hän sellaista halunnutkaan. Tulisi vain sotkemaan muuten niin hyvin olevia asioita. Sergeikään ei varmasti haluaisi uutta isää, vaikka ei ole oikeaa isäänsäkään nähnyt ja parempi niin.

***

Muutama vuosi kului nopeasti. Susanna oli saanut ylennyksen, mutta joutui silti menemään töihin jo aikaisin aamulla. Onneksi palkka sentään oli parempi ja rahaa tuli enemmän.

Susanna alkoi tuntea itsensä jo hieman vanhaksi ja päätti muuttaa tyyliään aikuismaisemmaksi. Susanna antoi myös hiustensa kasvaa hieman pidemmiksi. Ei hän halunnut näyttää teiniltä, kun hänen oma poikansa oli jo teini-iässä.

Susanna oli myös innostunut maalaamisesta ja entinen lukuharrastus sai jäädä, kun taloon hankittiin maalausteline.

Sergei oli kasvanut Susannan mielestä aivan liian nopeasti ja nainen olikin antanut pojalleen syntymäpäivälahjaksi kissanpennun. Olisi pojalla nyt edes yksi ystävä. Susannasta tuntui pahalta ajatella, että Sergei muuttaisi pian pois kotoa ja jättäisi hänet yksin.

Mutta onneksi siihen menisi vielä muutama vuosi...

***

Siinä sitten oli vähän Susannan ja Sergein elämästä. Tässä vielä parempi kuva Sergeistä lapsena:

Söpö poikahan Sergeistä kasvoi :)

En nyt oikein osaa sanoa mitään järkevää... Kommentteja toivon ja olisi kiva jos kertoisitte, oliko tämä sopivan pituinen extraksi. Seuraavaksi ilmestyy sitten extraa Margaretasta ja sitä yritän tehdä mahdollisimman nopeasti.